Teremtésvédelem

Teremtésvédelemmel kapcsolatos hírek, információk

Sajtóközlemény

2022. január 27. 22:31 - Pulai Zsolt

Teremtésvédelmi Kutatóintézet kezdte meg működését 2022 januárjában a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szent II. János Pál Pápa Kutatóközpontjában. A szellemi műhely  feladatának tekinti, hogy a klímavédelemmel, a környezetvédelemmel és a fenntarthatósággal kapcsolatos vitákban közérthetően és következetesen jelenítse meg a magyar társadalom működésének sajátosságait és történelmi gyökerein, hagyományain alapuló kutatói szemléletet, valamint szakmai kutatási eredményeket és gyakorlatot. Otthont kíván nyújtani a klímavédelem magyar megközelítéséről folyó széles körű társadalmi párbeszédnek és ismeretterjesztésnek.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem vezetése a kilencvenes évek elején felismerte, hogy a környezeti válság egyszerre technológiai- és társadalmi kihívás is, amelynek csak újszerű, holisztikus, kreatív és innovatív módon lehet megfelelni. Ezért nélkülözhetetlen a környezeti alapműveltség az értelmiség, különösen a jogtudó értelmiség számára.

Ismeretes, hogy az Apostoli Szentszék figyelmét nem kerülte el a kibontakozó fenntarthatósági krízis, és már a nyolcvanas évektől megjelentek erre irányuló egyházi útmutatások.

A fentiek okán 1995-ben Magyarországon elsőként a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán alakult meg környezetjoggal foglalkozó tanszék. A most alapított Teremtésvédelmi Kutatóintézet ebben a folyamatban jelent újabb előrelépést az egyetem és a magyar tudományos élet számára.

A teremtésvédelem ugyanis több, mint vallási ruhába öltöztetett környezetvédelem. Középpontjában az Isten által teremtett világ megőrzése áll, ezért az ökológiai megközelítésen túl szerepet kap számos más tudományág, mint a filozófia, szociológia, jogtudomány, pszichológia, közgazdaságtan, pedagógia, médiatudomány, kommunikáció, és az egészségügyi vonatkozások is.

A négyéves kutatói program anyagi hátterét az Innovációs és Technológiai Minisztérium biztosítja.

Budapest, 2022. január 26.

Dr. Zlinszky János
kutatóintézet vezető

komment
süti beállítások módosítása