Teremtésvédelem

Teremtésvédelemmel kapcsolatos hírek, információk

Környezetvédelmi hírösszefoglaló

2022. szeptember 13. 17:43 - tvki

2022. szeptember 12.

Blogunkban (általában) hetente kétszer olvashatják a környezet- és természetvédelem, a fenntarthatóság témakörével kapcsolatos hírek, elemzések rövid, lényegre törő tartalmi összefoglalóját. Főbb forrásaink az országos napilapok: a Népszava (Nv), a Magyar Nemzet (MN), a Magyar Hírlap (MH) és a Világgazdaság (VG), illetve ezek online változata, valamint számos internetes portál, köztük a greenfo.hu, valamint az index.hu és a hvg.hu zöldrovata. 

ÖKOPOLITIKA

Az Európai Bizottság környezetvédelmi politikák végrehajtásának felülvizsgálatáról szóló jelentése szerint az uniós szabályok nemzeti jogba való átültetése mellett számos tagállamnak kell gondoskodnia arról, hogy több pénzt biztosítson a környezetvédelmi célkitűzések megvalósításához szükséges beruházásokra. Az élővizek állapotának helyreállítása lassan halad, és néhány országban továbbra is aggályos az ivóvízre vonatkozó szabályok végrehajtása. Határozottabb fellépésre van szükség a műanyagok, az építőanyagok és a textíliák újrafeldolgozhatóságának javítása érdekében. A hulladékkeletkezés megelőzése továbbra is jelentős kihívást jelent valamennyi tagállamban, és egyes országokban a szabálytalan hulladéklerakók kérdése is megoldásra vár.

A légszennyezés változatlanul komoly egészségügyi problémát jelent az európaiaknak. Az uniós szabályoknak való megfelelés szigorúbb intézkedéseket igényel, többek között a megújuló energiaforrásokon alapuló, fenntartható mobilitásra való átállást és alacsony károsanyag-kibocsátású mezőgazdasági technikák bevezetését. Az uniós éghajlat-politikai jogszabályok végrehajtása megfelelő szintű, viszont minden tagállamban és uniós szinten is fokozni kell az alkalmazkodóképességet, hogy meg lehessen birkózni az éghajlatváltozás egyre súlyosabb hatásaival. (MTI)

Új fenntarthatóság tantárgyat kezdtek tanítani kétszáz gimnáziumban, a pedagógusok folyamatosan jelentkezhetnek a Zöld Föld oktatási és nevelési tanárképzésre. Matolcsy Miklós, a program vezetője, az Alapértékek Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója klímapánik helyett rendszerszintű gondolkodást ajánl. Képessé kell tennünk rendszerinket arra, hogy az utóhatások felmérése, visszacsatolása után módosíthassunk rossz gyakorlatainkon. A cél, hogy a diák meglássa, minden mindennel összefügg. (MN 10)

KÖZLEKEDÉS-ÖKOLÓGIA, LEVEGŐTISZTASÁG, ZAJVÉDELEM

A vasúti árufuvarozás működését fenyegeti az elektromos áram átlagosan 300 százalékos drágulása, ami sürgős beavatkozást igényel, különben a vasút nem lesz képes alternatívát nyújtani a teherautókkal szemben, hiszen a dízel ára 2022 januárja óta csak 69 százalékkal nőtt. Ralf-Charley Schultze, az International Union for Road-Rail combined transport vasúti szövetség elnöke szerint az Európai Bizottságnak kifejezetten javasolnia kell a tagállamoknak, hogy a kombinált szállítás szereplőit sorolják azoknak a fogyasztóknak a csoportjába, akiknek jár a szabályozott villamosenergiaár.

Richard Lutz, a Deutsche Bundenbahn vezetője szerint az energiaárak rendkívüli emelkedése rontja a vasút versenyképességét a közúttal szemben. A gázolaj ára 70-80 százalékkal nőtt az elmúlt tizenkét hónapban, az áram ára több mint 500 százalékkal. Hódosi Lajos, a Hungrail ügyvezetője szerint a vasút kiárazódik a szállítási piacról, és a piaci szereplők felhagyhatnak tevékenységükkel, mivel fuvarfeladataikat jelenleg Európa legdrágább vontatásienergia-díjával kell teljesíteniük. (MN 10)

A nyáron életbe lépett, az infláció csökkentését célzó amerikai törvény értelmében a kormányzat hétezerötszáz dollárral támogatja elektromos autók vásárlását: Lionel Shriver a Times-ban arra figyelmeztet, hogy az összeget a kereskedők azonnal beépítették az árakba. (orszagut.com)

Az Európai Bizottság környezetvédelmi jelentése Magyarországgal kapcsolatban megállapította, hogy jól használta fel az unió LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai programját az ország egyik legnagyobb környezetvédelmi prioritásának számító levegőminőség-javításra. A levegőminőség azonban továbbra is aggodalomra ad okot Magyarországon. Az elmúlt években számos szennyező anyag szintje csökkent, de továbbra is fennáll a levegőminőségi előírások tartós megsértése, különösen a lebegő részecskék (PM10) és a nitrogén-dioxid (NO2) értékeinek túllépésével. Az éghajlatváltozás tekintetében nagy a kockázata annak, hogy Magyarország nem fogja teljesíteni a 2020 utáni időszakra vonatkozó kibocsátáscsökkentési vállalásait. (alternativenergia.hu)

Több száz négyzetméteren égett a hulladék Tömörkény határában, a Felgyői Regionális Hulladékkezelő Központban, több mint ötven tűzoltó próbálta megfékezni a lángokat. (portfolio.hu)

KLÍMAVÁLTOZÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG

A Florida-méretű nyugat-antarktiszi Thwaites-gleccser az összeomlás határára került. (index.hu)

Az aszály miatt folyók és tavak száradtak ki, feltártak néhány különleges emléket is. Szolnok belvárosában az idén júliusban a közúti Tisza-híd közelében ismét előbukkantak a török kori cölöphíd maradványai. Ez volt a Tisza első állandó hídja, amely egyben az első állandó folyami átkelő a mai Magyarország területén. A város 1685-ös törököktől való visszafoglalásakor az átkelő megsérült, de szinte azonnal kijavíttatták. 

A római Tevere folyóból ősi híd romjai kerültek elő, amelyet Néró császár építhetett. A spanyolországi Barcelona melletti kiszáradt gátnál egy kilencedik századi román stílusú templom került elő meglehetős épségben. A Madridtól keletre fekvő Buendía víztározónál egy falu romjai és fürdőházak tűntek fel újra. A legmeglepőbb talán egy őskori kőkör megjelenése a Caceres tartományában található Valdecanas víztározóban. A guadalperali dolmenként ismert kőkörre gyakran a spanyol Stonehenge-ként hivatkoznak. A spanyol megalitikus emlékműre Hugo Obermaier német régész bukkant 1926-ban, 1963-ban egy vidékfejlesztési projekt során a terület víz alá került. (MN 10)

A kormány 2025-ről 2029-re tolta ki a lignitalapú mátrai energiatermelést, tehát ez az erőmű 2029-ig biztosan működni fog” – jelentette be Gulyás Gergely. Mindemellett a rendelkezésre álló uniós támogatások függvényében változatlanul kiállnak az erőmű környezetbarát átalakítása mellett. (Nv 10)

ATOMENERGIA, ATOMHULLADÉK

A Paks II. Zrt. projektcég korábbi öttagú vezetőségéből senki sem maradt a posztján. Az áremelkedések és az ellátási gondok miatt elfogyhatott a türelem, ezért úgy gondolták, meg kel erősíteni a vezetést. (Nv 10)

Hargitai Miklós szerint az atomenergia mellett szóló érvek látszólag erősek: a használata relatíve alacsony széndioxid-kibocsátással jár, tehát kevéssé fenyegeti a klímát, az üzemanyaga kis helyen elfér és sokáig tartalékolható, ami jól jön az energiafüggetlenségi törekvéseknél, és kifejezetten alaperőműnek való, azaz ki tudja váltani a gázerőműveket. Az ugyanakkor illúzió, hogy ezen a földrészen atomerőművekkel meg lehet szabadulni az orosz befolyástól. A legjobb minőségű nukleáris fűtőanyaghoz az ércet Kazahsztánban bányásszák és Oroszországban dolgozzák fel; a Roszatom leányvállalata messze a legnagyobb szereplő az atomerőművek üzemanyag-ellátása területén. Némi huzavona után az USA is levette a szankciós listáról az atomerőművi fűtőanyagot, mert veszélybe került volna a saját erőműveinek üzemanyagellátása. (Nv 10)

A brit Rolls-Royce SMR szerint a kis moduláris atomreaktorok (SMR) sokkal olcsóbban és gyorsabban üzembe helyezhetők, mint a hagyományos erőművek, és olyan energiabiztonságot nyújtanak, amelyre sok ország törekszik. Az SMR technológia bevezetése nem tetszik a környezetvédőknek, akik szerint a kis reaktorok elterjedése súlyosbítja a nagy radioaktivitású nukleáris hulladék ártalmatlanításának kihívásait. (index.hu)

MEGÚJULÓ ENERGIA

A Klímapolitikai Intézet elemzése szerint Magyarország a földgázszükségletének negyedét is fedezhetné biogázból, ehhez azonban komoly szakpolitikai fordulatra, állami támogatásra és ösztönzőkre, valamint infrastrukturális beruházásokra lenne szükség, megteremtve a lehetőséget a biometán földgázhálózatba való betáplálására. Bera Péter szenior kutató szerint a jelenlegi szabályozás nem kedvez a biogázüzemek létesítésének, drága és hosszú az engedélyeztetési eljárás. Fontos, hogy támogatási prémiumban is lehessen részesíteni azokat a biogázüzemeket, amelyek mezőgazdasági hulladékot és mellékterméket dolgoznak fel. Vissza kell szorítani a hulladékok égetését, ösztönözni az integrált mezőgazdasági üzemek létrejöttét. (Info Rádió)

Petíciót indít az LMP a napelemek után fizetendő termékdíj eltörlésére. Tetlák Örs elnökségi tag szerint a díj azért sem indokolt, mert a környezetvédelmi termékdíjat a veszélyes anyagokat tartalmazó termékek miatt vezették be, ám a napelem szinte teljes mértékben újrahasznosítható. (ATV)

TERMÉSZETVÉDELEM

Az Európai Bizottság környezetvédelmi jelentése szerint az élőhelyek és fajok védelme Magyarországon elmarad az uniós szinttől. A védett fajok és élőhelyek, különösen az erdők védettségi helyzete romlik, ami a természeti erőforrások és a biológiai sokféleség jelentős csökkenéséhez vezet. A védett erdőterületek helyzete súlyos: az értékelések több mint fele rossz védettségi helyzetről tanúskodik. Magyarország 2011-ben befejezte a Natura 2000 hálózat kiépítését, de további lépéseket kell tennie abból a célból, hogy összehangolja a természetvédelmi intézkedéseit és célkitűzéseit azokkal az uniós követelményekkel, amelyek a védett területek helyreállítására és a környezetterhelés csökkentésére irányulnak. (alternativenergia.hu)

Dedák Dalma (WWF) szerint az aszálykárok megelőzésére és a szénamennyiség növelésére egyaránt kézenfekvő megoldást jelentene a termőhelyi adottságokhoz igazodó területhasználat. Ebben a füves területeké a kulcsszerep. A belvizes területeken, a mély fekvésű ártereken és az extrém száraz homokhátságokon, délies kitettségű lejtőkön a legelők és kaszálók megőrzése, illetve telepítése az egyetlen fenntartható megoldás. (Magyar Hang)

A Koloska-völgy közelében, a Balatonfüred fölött elterülő fennsík egy részén az állami tulajdonban lévő területen néhány év alatt hatalmas részeken tűnt el az őshonos tölgyerdő. A Bakonyerdő szerint a szakmában általánosan elfogadott módszerrel, vágásos üzemmóddal termelték ki a fákat. Küsz András, a Balatonfüredi erdőért nevű Facebook-csoport egyik alapítója szerint az állami erdészet figyelmen kívül hagyta a tarvágást tiltó 2020-as alkotmánybírósági döntést, és ugyanúgy folytatódott az erdők kivágása Balatonfüreden. Valójában első körben kiszedik a 90–100 éves tölgyfák 80 százalékát, majd két év múlva a „végvágás” során a megmaradt állományt is kivágják. (444.hu)

Heltai Miklós a gödöllői MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet intézetvezetője szerint az utóbbi évtizedekben számottevően elszaporodtak a rókák hazánk területén. A róka nem azért megy be az emberek közé, mert az erdőben nem fér el, hanem mert ott lényegesen könnyebben jut táplálékhoz. A települési, városi életközösségnek a rókák ugyanolyan természetes alkotóelemei, mint a feketerigó, a szúnyog vagy a harkály. Rengeteg pockot, egeret és egyéb rágcsálót fogyasztanak.

Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdőgazdaság szóvivője szerint a települések egykori zártkertjei ütközőzónát is jelentettek az erdő és a település között, ahol a rókák ráadásul meg is találták a maguk táplálékát rágcsálók és termények formájában. De e régiók belterületbe vonásával és lakott övezetté válásával a települések lényegileg összeérnek az erdővel. E fajok őshonosak, jelenlétük nem a túlszaporodásnak, hanem alkalmazkodóképességüknek és az új élőhelyek meghódításának köszönhető. (MN 10)

 

Ismét a környezetvédelmi hatóság kezében van a Sümegprága feletti hegynyereg sorsa. Az osztrák bányászcég ugyanis sikerrel támadta meg a Veszprém Megyei Kormányhivatal határozatát, amely csak korlátozásokkal tette lehetővé a nyereg alatti bazalt kitermelését. A bíróság döntése értelmében új környezetvédelmi eljárást kell lefolytatnia a kormányhivatal környezetvédelmi hatóságának. A hatóság már két eljárásban is kiadta a környezetvédelmi engedélyt a bányászati koncessziót elnyerő osztrák cégnek, a Modre Bergbau GmbH-nak, a természetvédelmi szempontok miatt olyan feltételeket írt elő, amelyek gazdaságtalanná tették a bányaművelést. A hatóság azokon a részeken (összesen 42 hektárnyi területen) tiltotta meg a kitermelést, ahol még érintetlen a bazaltvagyon. Csak a kevéssé értékes, a sümegprágai egykori tsz-bánya körüli területekre adtak engedélyt.

Hujber Csaba, Sümegprága polgármestere szerint a helyiek abban bíznak, hogy ha már két eljárásban belátta a hatóság, hogy milyen természetkárosítással járna a bányanyitás, harmadszor sem ítél másként. A településrendezési terv lehetetlenné teszi a bányászatot, ennek módosítása a helyi önkormányzaton múlik. A helyiek szerint a bányaügyet az zárhatná le végleg, ha a területet a kormány kivenné a művelés alól. (Magyar Hang)

Invazív kaktuszok burjánzanak az Alföldön. Nem őshonosak, ugyanakkor szívósak, ami miatt veszélyesek lehetnek a hazai növényvilágra. Természetes ellenség hiányában jelenlétükkel könnyen kiszoríthatják az alacsonyabb tűrőképességű őshonos fajokat, amik kevésbé ellenállóak az aszályos, forró időjárásnak. Európában jelenleg Spanyolországban és Bulgáriában védekeznek a kaktuszinvázió ellen, Magyarországon ez még csak lokális probléma, ami viszonylag könnyen orvosolható. (index.hu)

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kezelésében kiírt Élvonal Kutatási Kiválósági Programban támogatást nyert Deák-Valkó Orsolya (Ökológiai Kutatóközpont) pályázata, amely azt vizsgálja, hogy a különböző táji kontextusú és mezőgazdasági területeken hogyan állíthatók helyre a természetes gyepek. Ez nem csak ökológiai és biodiverzitás-védelmi szempontból, hanem a mezőgazdasági termelés fenntartása szempontjából is kulcsfontosságú kérdéseket elemző kutatási téma. (magyarhirlap.hu)

VÍZÜGYEK, SZENNYVÍZ

Az Európai Bizottság környezetvédelmi jelentése szerint a vízgazdálkodás terén korlátozott előrelépés történt. Magyarország vizei számos, az emberi tevékenységből és a mezőgazdaságból eredő terhelésnek vannak kitéve, ami negatív következményekkel jár az emberi egészségre, a vízminőségre, a vízmennyiségre, a természetmegőrzésre és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra nézve. Jelentősen csökkent a nehézfémszennyezés, de más szennyező anyagok szintje továbbra is magas. Magyarország továbbra is rossz vízminőségről számol be az ország több részéből, és azok közé a tagállamok közé tartozik, amelyek a mezőgazdaságból származó tápanyagszennyezés kezelése terén a legjelentősebb kihívásokkal néznek szembe. (alternativenergia.hu)

ÉPÍTETT KÖRNYEZET, MŰEMLÉKEK

A Főpolgármesteri Hivatal szerint a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott rendeletbe ütközik a Budapest egyik védett erdejében tervezett tarvágás. Karácsony Gergely szerint Sára Botond, Budapest főispánja zöld utat adott egy X. kerületi természetvédelmi terület kiirtására, de ezt a főváros nem fogja hagyni. A főváros főjegyzője természetvédelmi hatósági jogkörével élve azonnal végrehajtható határozatban tiltotta meg a tarvágásos fakitermelést a X. kerületi Felsőrákosi-rétekhez tartozó védett erdő területén. A védett terület a Rákos-patak mentén a város egy természetes állapotban fennmaradt kincse, tele őshonos fafajokkal, színes élővilággal.

A természetőrök a helyszínen folyamatosan ellenőrzik a határozat betartását. Fontos, hogy a természeti értékek védelmét szívükön viselő civilek is segítsék ezt a munkát, és ha bármilyen, a védett erdő tarvágásos kitermelésére utaló körülményt tapasztalnak, azt jelezzék a természetőröknek. A Fővárosi Közgyűlés augusztus 31-én éppen az ilyen erdők védelme érdekében döntött a védett természeti területen található budapesti erdők tarvágásának tilalmáról szóló rendelet elfogadásáról, miután a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozással egyes természetvédelmi célú törvényi tilalmakat jelentősen fellazító rendeletet alkotott. (greenfo.hu)

Nemesnádudvaron fatéglából készült mintaházat mutatnak be. A World Green Building Council kezdeményezésére elindított, több kontinensen átívelő Nemzetközi Zöld Építés Hete eseménysorozat példákon és jó gyakorlatokon keresztül mutatja meg, hogyan érdemes cselekedni, hogy mindannyian fenntarthatóbb épített környezetben élhessünk. A HUXS faépület életciklusa végén újrahasznosítható, ezzel is csökkentve karbonlábnyomát. (Petőfi Népe)

VITATOTT BERUHÁZÁSOK, HULLADÉK

Dézsi Csaba András polgármester a győrszentiváni ipari park ügyében ragaszkodik a környezeti értékeléshez, a környezetvédelmi és egészségügyi kérdések elsődlegességéhez. A győri önkormányzat ezért saját pénzből levegőtisztasági méréseket rendel meg, illetve új immissziós mérőkonténert is vásárol és működtet Győrszentivánon. (Kisalföld)

Az Európai Bizottság környezetvédelmi jelentése a hulladékgazdálkodás terén alig vagy egyáltalán nem történt előrelépés Magyarországon. A növekvő tendenciát követően a települési hulladékképződés 2020-ban kismértékben csökkent, de ezzel egyidejűleg csökkent az újrafeldolgozási arány is. Magyarország továbbra is elmarad az uniós átlagtól, és több erőfeszítésre van szükség a 2020 utáni uniós célok eléréséhez. (dontwasteit.hu)

Alig találni betétdíjas italcsomagolást a nagyobb hazai üzletekben, s a témában nem érzékelhető valódi érdeklődés a politikai döntéshozók, a vállalatok, de még a lakosság részéről sem. 2023 júliusától kötelező lesz az egyutas italcsomagolások (PET, alumínium, üveg) visszaváltása. A Humusz Szövetség egy éve több környezetvédelmi civil szervezet és szakértő segítségével készített egy útmutatót, ami rámutat a hiányosságokra, és segítséget ad, hogyan kellene az újratöltésen alapuló betétdíjas rendszert elterjeszteni. Emellett javaslatokat küldött a témában érintett áruházláncoknak. A Humusz megkereste az illetékes helyettes államtitkárságot, konzultációt kezdeményezett (a betétdíjas rendszerre való mielőbbi áttérést javasló) Magyar Nemzeti Bankkal, és szakemberei is ott lesznek a Jövő Nemzedékek Szószólója műhelybeszélgetés-sorozatán, ahol a körforgásos gazdaságról és a betétdíjról szó esik majd. is. (penzcentrum.hu)

A Nyugat-Balkáni Zöld Központ egy magyar fejlesztésű, komposztáló ökorobot-technológia bevezetését támogatja Bosznia-Hercegovinában. Az Innovatív Kezdeményezések Egyesületének projektje a Budapesti Metropolitan Egyetemről kikerült Compocity startup technológiáját és magyar szakértők tudását exportálja szerves hulladék feldolgozására. (index.hu)

Szerkesztette: Krómer István, TÜPOSZ Kiadói-, Reklám- és Szolgáltató Betéti Társaság
A Környezetvédelmi hírösszefoglaló az TIM támogatásával jelenik meg.

komment
Címkék: szemle
süti beállítások módosítása