Teremtésvédelem

Teremtésvédelemmel kapcsolatos hírek, információk

Környezetvédelmi hírösszefoglaló

2022. május 24. 15:44 - Pulai Zsolt

2022. május 23.

Blogunkban (általában) hetente kétszer olvashatják a környezet- és természetvédelem, a fenntarthatóság témakörével kapcsolatos hírek, elemzések rövid, lényegre törő tartalmi összefoglalóját. Főbb forrásaink az országos napilapok: a Népszava (Nv), a Magyar Nemzet (MN), a Magyar Hírlap (MH) és a Világgazdaság (VG), illetve ezek online változata, valamint számos internetes portál, köztük a greenfo.hu, valamint az index.hu és a hvg.hu zöldrovata.

ÖKOPOLITIKA

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök szerint a háború egy nagyon fontos leckét is adott nekünk, mégpedig azt, hogy a megújuló energia, a hidrogén, az energiahatékonyság nemcsak az országok és a gazdaságok szövetségese az éghajlatváltozással kapcsolatos erőfeszítések kezelésében, hanem ebben a nagyon összetett és nagyon bizonytalan geopolitikai forgatókönyvben eszközt is biztosít számunkra, hogy növeljük ellenálló-képességünket és autonómiánkat. (mandiner.hu)

KÖZLEKEDÉS-ÖKOLÓGIA, LEVEGŐTISZTASÁG, ZAJVÉDELEM

Tarlós István szerint nem a közvélemény-kutatások eredményét, hanem a szakmai véleményeket kellene figyelembe venni a pesti alsó rakpart autómentesítése ügyében. A korábbi főpolgármester hangsúlyozta sem ezt, sem pedig a Lánchíd lezárását nem tartja jó ötletnek. A rakparti útvonalnak nincs igazi alternatívája. Nem véletlen, hogy az autóklub is ennyire tiltakozik. (Kossuth Rádió)

KLÍMAVÁLTOZÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG

Az Európai Unió zöld utat adott a tagállamok számára, hogy a következő évtizedben több szenet égessenek el. Így próbál meg véget vetni az orosz gáz és olaj felhasználásának, miközben kitart amellett, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célkitűzéseket továbbra is el fogja érni. Arra a kérdésre, hogy a REpowerEU terve összeegyeztethető-e a kitűzött környezetvédelmi célokkal, Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke azt mondta: nincs más választásuk.

Ester Asin, a WWF európai politikai irodájának igazgatója elhibázott döntésnek nevezte, hogy a Bizottság szennyezési engedélyeket ad el, csakúgy, mint a fosszilisgáz-infrastruktúra kiépítését vagy a biomassza fokozott felhasználására való támaszkodást. Ez csak meghosszabbítja a fosszilis tüzelőanyagok importjától való függőségünket, és veszélyezteti az éghajlati célokat. (index.hu)

Az LMP szerint Magyarországnak most valódi, zöld rezsicsökkentésre van szüksége, ennek érdekében 300 milliárd forintot különítenénk el épületszigetelésre, ablakcserére és fűtésfelújításra. A párt szerint egy ekkora fejlesztéssel csökkenteni lehet az energiaszegénységet és a légszennyezést is. (Duna TV)

ATOMENERGIA, ATOMHULLADÉK

Az Európai Bizottság egyik magas rangú tisztviselője szerint az EU atomenergiából is többet fog használni, hogy megerősítse az energetikai szektor infrastruktúráját, továbbá kevésbé függjenek Moszkvától. A nukleáris energia alacsony szén-dioxid-kibocsátású, de a környezetvédők körében a keletkező hulladék miatt népszerűtlen energiaforrás. (index.hu)

MEGÚJULÓ ENERGIA

A magyar napenergia szektor három meghatározó szervezete, a MANAP, az MNNSZ és az MSZIT Palkovics László miniszternek címzett nyílt levelében kijelentette: a naperőművek csatlakozási lehetőségének leállítása az ország érdekeivel szöges ellentétben áll, veszélybe sodorva ezzel egy egész szektort, a széndioxid-semleges gazdaság mielőbbi elérésének valószínűségét és korlátozva az ország önellátási esélyeit is. Magyarországon is szükséges és elengedhetetlen lépés a jelenlegi megújuló energiához kapcsolódó célokat ambiciózusabbá tenni, és ismét a világ élbolyába kerülni ezen a téren. Az iparág számára elengedhetetlen, hogy hosszútávú biztosítékokat kapjon, hogy a fejlesztések a következő eljárás során zavartalanul folytatódhassanak, ugyanis enélkül Magyarország egyik legprosperálóbb iparága kerül súlyos helyzetbe.

Arra is emlékeztetnek, hogy 2010 óta nem engedték új szélerőművek létesítését, holott a szabályozási problémákra pozitív hatással lenne további szélerőművek telepítése. A szélerőművek mind napi szinten, mind éves szinten jól kiegészítik, illetve kiegyenlítik a naperőművek termelését. A naperőművek csak nappal termelnek, míg a szélerőművek egész nap - de leginkább a reggeli és esti időszakban- emellett a naperőművek nyáron termelnek legtöbbet, amíg a szélerőművek a téli időszakban. A két technológia együttes használata pozitívan hat a kiszabályozási igényre, együttes telepítésük több megújuló energiaforrás hasznosítását teszi lehetővé a magyar villamosenergia rendszerben, hozzájárulva az ambiciózus megújulós célszámok mielőbbi eléréséhez. (portfolio.hu)

A kaliforniai székhelyű Kore új módszert fejlesztett ki a hidrogén biogázból történő előállítására. Az eljárás során a gázban lévő szén fele gázzá, a másik fele pedig szilárd elemi szénné alakul, amit ha talajjavítóként használnak, a szén távozik a légkörből. (napi.hu)

TERMÉSZETVÉDELEM

Az Agrárminisztérium kiemelten fontos kérdésként kezeli a biológiai sokféleség megőrzését, természeti értékeink, a vadon élő élővilág és természetes élőhelyeinek védelmét. A tárca a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központtal közösen elindítja az „Év tájfajtája és haszonállataszemléletformáló kezdeményezést, ezzel is ráirányítva a figyelmet az agro-biodiverzitás, ezen belül az egyedi és változatos genetikai értékek megőrzésének fontosságára. Az állami génbanki hálózat megerősítésén, konkrét mintaprogramok megvalósításán és a Kárpát-medencében még fellelhető fajták megmentésén keresztül eddig 6,5 milliárd forintot fordítottak a hagyományos növény és állatfajták megmentésére, fenntartásuk biztosítására. (MH 23)

Schmuck Erzsébet a biológiai sokféleség nemzetközi napján felhívta a figyelmet, hogy a magyar folyók természetes árterületeinek több mint 90 százaléka elpusztult, a biológiai sokféleség pedig még a természetvédelmi területek többségén is lassan, de biztosan csökken. A katicabogarak és a fecskék száma is radikálisan csökkent a gazdasági célú erdőirtás, a környezetszennyezés, az elvett zöldterületek és az ipari mezőgazdaság miatt. (hirado.hu)

Sajtótájékoztatón mutatták be egy, a természetvédők, helyi gazdálkodók és társadalomkutatók közötti együttműködést Őriszentpéteren, melynek célja az, hogy az Őrség értékes rétjein gazdag növény- és állatvilág éljen a helyi gazdálkodók tájtisztelő gazdálkodási gyakorlatainak köszönhetően. Az ESSRG kutatói az Őrségben élő gazdákkal és természetvédőkkel együttműködve azt vizsgálják, hogy milyen új feltételek szükségesek ahhoz, hogy a gazdák tudják és akarják követni az agrár-környezetgazdálkodás elveit, megkössék a szerződéseket, és ezért megfelelő kompenzációban részesüljenek.

Szentirmai István, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője szerint a helyi kisgazdák és a nemzeti park érdekei szinte teljesen megegyeznek: fenntartani a kisléptékű, családi gazdaságokat, amelyek természetkímélő módon működnek. Az első lépéseket már megtették efelé és remélik, hogy néhány éven belül tényleges támogatást is nyújthatnak a gazdáknak. Megyesi Boldizsár, az ESSRG kutatója szerint azt akarják kideríteni, hogy mi a közös jövőképe a helyi közösségnek és a helyi természetvédelemnek, hogyan lehetne előre lépni a természetbarát gazdálkodás felé akár táji szinten.

Az őrségi gazdák leginkább az eredményalapú szerződésekre lennének nyitottak, amiben a rétek fajgazdagságának fenntartása érdekében nem azt határozzák meg a gazdálkodók számára, hogy milyen módszerrel műveljék a gyepterületeiket, hanem azt, hogy mely (védett) állat- és növényfajok állományát kell megőrizni vagy növelni a gazdálkodás során. Az már a gazda dolga, hogy hogyan éri ezt el. Ehhez persze érdemes folyamatosan konzultálniuk a természetvédelmi szakemberekkel, és ötvözni az általuk javasolt gyakorlatokat saját tapasztalatukkal, illetve a korábban, akár évszázadokkal ezelőtt kialakult helyi tudással. Az újszerű szerződési formától azt várják, hogy rugalmasabb kereteket biztosít a gazdálkodók számára, ezért többen kötik majd meg, mint a jelenlegi agrár-környezetgazdálkodási szerződéseket. Így egyre több területen, sőt táji szinten hoz majd eredményeket a természeti sokféleséget óvó mezőgazdálkodás. (greenfo.hu)

Az MTVSZ levélben kereste meg Nagy István agárminisztert és az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának tagjait, melyben hazánk elköteleződését sürgetik – konkrét irányokat és javaslatokat is megfogalmazva - a mezőgazdasági vegyszerhasználat európai uniós szintű szigorítása mellett, ahol sajnos a korábbi ígéretekkel és tervekkel ellentétben nem történt előrelépés e téren. Az LMP egyetért a civilek által megfogalmazott problémákkal: az iparszerű mezőgazdaság hatalmas mértékben függ (többek között) a műtrágyától és növényvédő szerektől. Ezek használata hozzájárul a biológiai sokféleség, köztük a méhek és a beporzó rovarok drasztikus pusztulásához és az éghajlatváltozáshoz.

Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke javaslatot nyújtott be az Országgyűlés felé, melyben a kormány határozott kiállását sürgeti uniós szinten a mezőgazdaságban használt veszélyes mezőgazdasági vegyszerek radikális csökkentése mellett. A vegyszermentes mezőgazdaság előtérbe helyezése nemcsak az élelmiszerbiztonságunk és egészségünk kulcsa, de elengedhetetlen az élővilág vészes pusztulásának megállításához is. (MTI)

VÍZÜGYEK, SZENNYVÍZ

Nagy István agrárminiszter első hivatalos nemzetközi útja Szlovákia környezetvédelmi miniszteréhez vezet majd. Találkozót kezdeményezett a Sajón kialakult szennyezés miatt, amit haladéktalanul orvosolnunk kell. A Sajó folyó és annak élővilága közös természeti örökségünk. (magyarnemzet.hu)

Bécs adott otthont a LIFE WILDisland projekt nyitókonferenciájának, amelyen a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság is képviseltette magát. A projekt célja, hogy megőrizze a természetes Duna-szigeteket, mint a folyódinamika kiemelt élőhelyeit. A szigetek által alkotott élőhely-folyosó hozzájárul az ökológiai kapcsolat erősítéséhez és egy Európa szívében található természetes vadon megőrzéséhez. A Duna több mint 900 szigettel rendelkezik, amelyek európai jelentőségű élőhely-folyosót alkotnak, és menedéket nyújtanak a jellegzetes állat- és növényfajoknak. Közülük 147 még mindig természetes és fokozottan védendő. A Duna több biogeográfiai régiót köt össze, mint bármely más európai élőhelyhálózat.

Kilenc Duna menti ország (Románia, Bulgária, Ukrajna, Moldova, Horvátország, Magyarország, Szlovákia, Ausztria, Németország) nagykövetei és képviselői nyilatkozatot írtak alá a Duna-menti együttműködés fontosságáról. A projekt 48 kilométer folyóvíz és 1267 hektár folyó menti terület revitalizálásához járul hozzá. A Duna-Dráva Nemzeti Park tervezett akciói között szerepel több mellékág-rekonstrukció, sarkantyú visszabontás, őshonos fafajokkal történő erdőtelepítés, illetve erdőszerkezet-átalakítás és az inváziós fajok, például zöldjuhar, amerikai kőris, gyalogakác elleni védekezés is. (origo.hu)

Az ÖkoTech-Home Kft. saját szabadalmú Construma-díjas biológiai szennyvíztisztító berendezései tíz éve találhatók meg a hazai piacon. Egyedi, iszapzsákos technológiájuknak köszönhetően egyáltalán nincs szükség szippantásra. A víz újrahasznosításával jelentősen csökkentik a felesleges pazarlást, egyben a környezeti terhelést is. A kommunális szennyvíz a megtisztítás után helyben újrahasznosítható, legcélszerűbben a növények gyökérzónás öntözésére. Az iszapzsákban összegyűlt iszap pedig komposztálást követően a kert talaját gazdagíthatja értékes tápanyagokkal. A tisztított szennyvíz helyben történő felhasználását támogatja egy 2020-as EU-s rendelet is, a vízhiányra hivatkozva. A Kárpát-medencében is egyre nagyobb gondot okoznak az aszályos időszakok. (hirado.hu)

Szerkesztette: Krómer István, TÜPOSZ Kiadói-, Reklám- és Szolgáltató Betéti Társaság

komment
Címkék: szemle
süti beállítások módosítása