Teremtésvédelem

Teremtésvédelemmel kapcsolatos hírek, információk

Környezetvédelmi hírösszefoglaló

2022. szeptember 02. 19:06 - Pulai Zsolt

2022. szeptember 1.

Blogunkban (általában) hetente kétszer olvashatják a környezet- és természetvédelem, a fenntarthatóság témakörével kapcsolatos hírek, elemzések rövid, lényegre törő tartalmi összefoglalóját. Főbb forrásaink az országos napilapok: a Népszava (Nv), a Magyar Nemzet (MN), a Magyar Hírlap (MH) és a Világgazdaság (VG), illetve ezek online változata, valamint számos internetes portál, köztük a greenfo.hu, valamint az index.hu és a hvg.hu zöldrovata. 

ÖKOPOLITIKA

Dobszay János szerint az Orbán-kormány egy évtizede megszüntette a jövő nemzedékek ombudsmanjának önállóságát – azóta csak szószólója van a területnek, aki az alapjogi biztos helyetteseként dolgozik –, a posztot betöltő Bándi Gyula még a jelenlegi keretek között is fel tudott mutatni valamifajta önálló, a hatalommal konfrontálódni kész karaktert. Többször felszólalt a társadalmi egyeztetések hiánya miatt, részt vett a civil szervezetek által összehívott szakmai megbeszéléseken, arcát adta például a Greenpeace „Mérgezett örökségünk” kampányához. Közvetítőként lépett fel a tatai Öreg-tónál tervezett fejlesztések ügyében, és fontos felhívást tett közzé a Fertő tó (és általában a magyarországi nagy tavak) védelmében. 

Alkotmánybírósági beadványban támadta meg az erdőtörvény módosításának azokat a passzusait, amelyek a védett és Natura 2000 területen található erdőkre vonatkozó korlátozásokat enyhítették. Ennek nyomán az AB júliusban ki is mondta a 2017-es módosítás számos elemének alaptörvény-ellenességét – igaz, ezt a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozó rendeletével sok tekintetben „felülírta”. Az AB korábban azt a szószólói észrevételt is akceptálta, hogy az öntözés rövid távú mezőgazdasági érdekei miatt nem lehet feláldozni a vízbázisok védelmét. Bándinak jelentős szerepe volt az engedély nélküli kútfúrások elleni küzdelemben is, míg a környezeti felelősség megújítására vonatkozó jogalkotási javaslatát a környezetvédő szervezetek – igaz, kevés sikerrel – azóta is rendszeresen számonkérik a kormányon. (HVG)

KÖZLEKEDÉS-ÖKOLÓGIA, LEVEGŐTISZTASÁG, ZAJVÉDELEM

Kína legnagyobb akkumulátorgyártója bejelentette, hogy ezer kilométeres hatótávolságra képes áramforrást fejlesztett ki. A CATL, amely óriásgyárat épít Debrecenben, elsőként kínai márkák számára teszi elérhetővé a csúcstechnológiát. Az áramforrás 13 százalékkal több energiát tud leadni, mint a Tesla új, saját fejlesztésű akkumulátora. Kínában eddig összesen 3,98 millió autótöltőt építettek, amelyek a világ legnagyobb hálózatát alkotják. A Kínai Autógyártók Szövetsége szerint az elektromos és hibrid autók összesített értékesítése az év első felében elérte a 2,6 millió darabot, ami éves szinten 115 százalékos növekedést jelent. (magyarnemzet.hu)

KLÍMAVÁLTOZÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG

Az IPCC 2021-es jelentése úgy becsülte, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását is figyelembe véve a legrosszabb forgatókönyv szerint a grönlandi jégtakaró olvadása 18 cm-rel járulna hozzá a tengerszint emelkedéséhez, aminek másik fő forrása az antarktiszi jégsapka olvadása. Ezzel szemben Jason Box, a Geological Survey of Denmark and Greenland dán kutatóintézet kutatója szerint ezek a becslések túlságosan gyenge értékekkel számolnak. A gleccserkutatók szerint az eddigi felmelegedés - függetlenül a fosszilis energia használatából származó szennyezéstől - a grönlandi jégtakaró legalább 3,3 százalékának elvesztését eredményezi hosszabb távon, ez pedig a tengerszint 27,4 centiméteres emelkedéséhez vezet. A kutató szerint a tenger szintjének felgyorsult emelkedése miatt egy évszázadon belül egyre több ember kitelepítése válik aktuálissá a veszélyeztetett területekről. (portfolio.hu)

A zürichi Szövetségi Technológiai Intézet és a Svájci Szövetségi Tájhivatal kutatói évek óta figyelik az olvadás folyamatát, és összehasonlították a gleccserek 1930-as évekbeli topográfiai képeit az elmúlt 10 év képeivel. Svájc gleccserei kevesebb mint száz év alatt térfogatuk több mint felét elvesztették, és az idei hosszú, forró nyár felgyorsította az olvadást, a Berni Egyetem glaciológusai háromszor nagyobb tömegveszteséget jeleztek egy éven belül, mint ami az elmúlt tíz év átlaga. (index.hu)

A NASA Jet Propusion Laboratory-jában dolgozó kutatók 1997-től napjainkig felvett műholdképek elemzése után arra a következtetésre jutottak, hogy az elmúlt 25 évben az eddig becsült 6 millió tonnával ellentétben csaknem 12 millió tonna jég omlott bele az Antarktiszt körülvevő óceánba. Egy másik tanulmány szerint négy nagyváros (Buenos Aires, Delhi és Mumbai, Lahore) nyílt színi hulladéklerakói az eddig becsültnél jóval nagyobb, legalább 1,4-szeres, de 2,6-szoros mennyiségű metánt eresztenek a levegőbe. (Nv 25)

Az Energy Innovation kutatócég elemzése szerint a Joe Biden infláció elleni törvényében szereplő adójóváírások 2030-ig megduplázzák a telepített szél- és napenergia kapacitását. Robbie Orvis, az Energy Innovation vezető elemzője szerint ez a többletforrás lehetővé teheti, hogy a tiszta villamos energia az Egyesült Államok teljes energiaellátásának akár 85 százalékát is biztosítsa. Szerinte a törvény sokkal olcsóbbá teszi majd a villamos energia előállítását – hihetetlen mennyiségű nap- és szélenergia fog a rendelkezésre állni. A Fehér Ház szerint a törvény az évszázad közepére akár 1,9 milliárd dollárt is megtakaríthat az országnak, mivel csökkenni fog ezáltal a rendkívüli hőség, az áradások, az aszály és az erdőtüzek okozta halálesetek száma, valamint az ezekből következő anyagi károk. (index.hu)

Ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója szerint több kutatás is foglalkozik azzal a kérdéskörrel, hogy milyen motiváló tényezői lehetnek a környezettudatos magatartásnak. A tanulmányok szerint a fenntarthatóság iránti folyamatos elköteleződést csakis a belső ingerek tarthatják fenn, míg a pusztán gazdasági megfontolásokon és törvényi kötelezettségeken – azaz külső ingereken – alapuló motivációk nem tartanak hosszan. Szociális lények lévén nagy hatással vannak ránk a környezetünkben látott minták, szociális normák, amelyekhez az emberek többsége igazodni kíván, és ezáltal olyan látványos, kézzelfogható beruházások kerülnek előtérbe, mint az elektromos autók vagy a napelemek. (vg.hu)

Palkovics László bejelentette, hogy a minisztérium bányászati intézkedési terven dolgozik. A magyarországi lignitkitermelés fokozatos lépésekben haladva ismét elérheti a közel hatmilliárd tonnás szintet, a barnaszén bányászata pedig az átlagos 50 ezerről akár évi 280 ezer tonnára is emelhető. (portfolio.hu)

ATOMENERGIA, ATOMHULLADÉK

Perger András (Greenpeace) szerint a paksi létesítési engedély szinte „üres”, hiszen a hatóság a legfontosabb belső engedélyeket további feltételekhez köti. A kiadott engedély ellenére sem fogadta el a kérelembe foglalt előzetes biztonsági jelentést. Ennek híján pedig semmilyen a biztonságot érintő építkezés nem indulhat el. A most kiadott engedély nyomán így leginkább a munkagödör ásható ki és az alaplemez vasalata alakítható ki. Perger szerint a hatóság az orosz tervek biztonsági színvonalával változatlanul elégedetlen. (Nv 27)

MEGÚJULÓ ENERGIA

Miközben a kormány a napelemes energiatermelés kapacitások jelentős bővítéséről beszél, egyelőre nem tűnik könnyűnek az ilyen beruházások hálózatra kapcsolása. Tavasszal például kiderült, hogy a Mavir nulla szabad kapacitást hirdetett meg új energiatermelők rendszerbe állítására. Azóta az Opus Titász Zrt. 26,6 milliárdos beruházásba kezdett a napelemes termelők integrációját biztosítandó. Egy július közepi maviros szabályváltozás miatt azonban nem várt költségekkel szembesülhetnek azok a közepes társasházak, iskolák, vállalkozások, amelyek napelemes rendszert építettek ki – hívta fel a figyelmet Kiss Ernő, a Magyar Napelemes és Napkollektor Szövetség elnöke.

A Mavir előírta, hogy minden 50 kW-nál nagyobb teljesítményű napelemes rendszer esetén kötelező távolról vezérelhető akkumulátoros energiatárolók kiépítése, legalább a felszerelt napelemek kapacitása 30 százalékáig és két órán keresztül. A módosítás jóformán minden új napelemes rendszert érint, még azokat is, amelyek nem is táplálhatnak vissza energiát az elektromos rendszerbe. Az előírt tárolókra kevés műszaki megoldás létezik a világon és 50 százalékos költségnövekedést jelentenek. A Mavir szerint a szabályzat nem kizárólag akkumulátoros energiatárolók kiépítését írja elő, szóba jöhet gázmotor, törpe vízerőmű, vagy olyan eszköz, amivel szabályozott módon lehet elektromos áramot termelni. Az intézkedés a lakossági napelemes rendszerek jó részét nem érinti. (hvg.hu)

Palkovics László szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat az elmúlt húsz évben információs szolgáltatóvá kezdett válni, háttérbe szorult a kutatás, amelyre Magyarország energetikai rendszerének átalakításakor nagy szükség van. A miniszter a Magyar Meteorológiai Társaság 38. vándorgyűlésén, Szegeden azt mondta: megújuló energiatermelés esetén kulcsszerepe van az időjárás-előrejelzésnek, miután a kiegyenlítő energiaköltség 90 százalékát az időjárásfüggő megújuló energiafajták menetrendezési hibája okozza. Míg Németországban a rossz becslések aránya 10 százalékos, a Mavir adatai szerint itthon a naperőművek 30 százalékos hibát követnek el. Egy kilowattórára vetítve Németországhoz képest Magyarország tízszeres szabályozási energiaköltséget fizet. (MN 27)

TERMÉSZETVÉDELEM

Ötven ellenzéki képviselő az Alkotmánybíróságon támadta meg a fakivágásokat lehetővé tevő kormányrendeletet. A kezdeményezők szerint a vegetációs időszakban is lehetővé tett fakitermelés a tarvágás és a vágásérett kor előtti vágás lehetőségének bővítésével, az erdőtelepítési szabályok lazításával, a hatósági kontroll jelentős szűkítésével együtt megnyitja az utat ahhoz, hogy az erdőgazdálkodók helyrehozhatatlan károkat okozhassanak természeti védelem alatt álló, őshonos vagy egyéb rendeltetésük miatt védelemre érdemes erdőkben.

Álláspontjuk szerint az erdőknek az ökoszisztémában betöltött speciális szerepére és az elővigyázatosság elvére is tekintettel az erdők védelmére vonatkozó szabályok esetében különös gonddal kell a visszalépés tilalmára vonatkozó követelményeket vizsgálni. A kormányrendelet szabályai érdemi visszalépést jelentenek az eddigi, törvényben meghatározott garanciális szabályozáshoz képest, és megvalósul a védelmi szint csökkenése, amely nem igazolható más alapvető jog érvényesülésével vagy valamely alkotmányos érték védelmével. Az indítványozók soron kívüli elbírálást kérnek. (24.hu)

Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil elnök újraválasztása esetén az esőerdők szövetségének létrehozását kezdeményezné Brazília, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Indonézia között. A szövetség célja, hogy nyomást helyezzenek a gazdagabb országokra, hogy anyagilag támogassák az érintett országokat. A Lula programján dolgozó Aloizio Mercadante elmondta, hogy a program finanszírozása terén a globális szén-dioxid-piacra összpontosítanak. (index.hu)

VÍZÜGYEK, SZENNYVÍZ

A Békés megyei, illetve az Arad környéki területek öntözési igényeinek kielégítése érdekében megújítanák, aktualizálnák Kvassay Jenő már 1881-ben készült öntözési tervét. A koncepció gerincét az Ópálosnál található Ős-Maros oldalág újbóli megnyitása jelentette volna, amelyet 1703-ban meggondolatlanul eltömítettek. Ópálostól a terepszint esése 45 méter Szarvasig, vagyis a víz gravitációs úton jutott volna el Békés megyéig, és ott legyezőszerűen látta volna el a Békéscsaba és Mezőhegyes közé eső területeket, illetve a mai Csongrád megye több részét is. A konkrét elképzelések kidolgozása román–magyar együttműködéssel akár a közeljövőben elkezdődhet, három nyomvonalat már is fel is vázoltak. Az Arad-Csanádi Öntözőrendszer megvalósításának költségei a tervezéstől a legrészletesebb megvalósításig 280 milliárd forintra rúgnának. A beruházássorozat teljesen új irányt szabna mind az agráriumnak, mind Békés megye fejlődésének.

A Maros folyó vizének egy része a felszín alatt meghúzódó egykori, mára betemetődött Maros-medrekbe kerül. Az oldalágfonatok jelentős nagyságú területeken kanyarognak Békés megyében, és közben föld alatti vízgyűjtőként funkcionálnak, amihez a lehullott és beszivárgott csapadék is hozzáadódik. A terepfelszín kilométerenként 30 centit esik, így nem kell szivattyús átemelésről gondoskodni. A Kvassay-terv egyik továbbgondolása éppen azt célozza meg, hogy a föld alatti holt medrekben áramló vizeket felduzzasztva az öntözéshez gravitációsan kivehetővé tegyék, a felesleget pedig tovább engedjék. Ehhez 10–15 méter mélységig vízzáró gátakat és hozzá tartozó kapukat építenének. (Békés Megyei Hírlap)

A Sajó alsóbb szakaszain növekszik az arzén koncentrációja. Varga Tibor természetvédő aktivista Sajópüspökinél vett üledékmintát, amelyből kiderült, hogy a hordalékban a vas aránya 4,15 százalék, illetve található még benne mangán 1420 mg/kg, nikkel 51 mg/kg és arzén 31 mg/kg arányban. Az arzén koncentrációja több mint kétszeresen meghaladja a Magyarországon megengedett 15 mg/kg-os értéket. (index.hu)

Russell Geekie, az ENSZ jemeni koordinátorának tanácsadója szerint katasztrofális műszaki állapotban van a Jemen partjai előtt veszteglő Safer nevű olajtanker, és bármely pillanatban összetörhet vagy felrobbanhat, egymillió hordónyi olaj öntve a tengerbe. Az októbertől decemberig tartó időszakban a kiszámíthatatlan áramlatok és az erős széljárás csak tovább növeli egy katasztrófa esélyeit. Egy szomszédos hajó kis létszámú legénysége próbálja megakadályozni a legrosszabbat, azonban pénzre van szükség ahhoz, hogy kiszivattyúzzák az olajat. Az ENSZ ismételten sürgős adományfelhívást tett közzé egy súlyos környezeti katasztrófa elhárítása érdekében. (index.hu)

ÉPÍTETT KÖRNYEZET, MŰEMLÉKEK

A Tengődön rendezett Regio Earth Közép- és Délkelet-európai Vályogépítészeti Fesztiválon építészek, mérnökök, kézművesek és kutatók találkoztak, hogy bemutassák a legújabb építészeti trendeket. Vályogból nemcsak mutatós, de egészséges otthont is teremthetünk, figyelembe véve a fenntarthatósági szempontokat is. Az alapító, Bihari Ádám célja, hogy lebontsa a vályoggal kapcsolatos kliséket. A „műfajt” Franciaországból kölcsönözte, amikor Grenoble városában a CRAterre nevű vályogépítészeti kutatóközpontban töltötte szakmai gyakorlatát. Itt ismerkedett meg Alina Negru román és Alessandro Serra olasz építészekkel, akikkel évekkel később úgy döntöttek, hogy a francia Grains d'Isère (Izeri Szemcsék) nevű vályogfesztivál mintájára elindítanak egy hasonlót. A mostani energiaárak mellett fontos, hogy csökkentsük a beépített energiatartalmat, hisz egy házhoz ki kell égetni csomó téglát, ami sok energiába kerül. A vályogház ráadásul a tartószerkezetet tekintve is erős, a hőtároló képessége miatt pedig kedvezőbb hőtechnikai tulajdonságai vannak, mint egy blokktégla, pórusbeton, netán könnyűszerkezetes háznak. (Nv 27)

VITATOTT BERUHÁZÁSOK, HULLADÉK

A most átadott fővárosi Logisztikai és Szolgáltató Központ évente 110 ezer tonna kommunális hulladék átrakását teszi lehetővé teljesen zárt, bűz- és pormentes technológiával, alacsony zajkibocsátás mellett. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes szerint az uniós céloktól egyelőre nagyon messze vagyunk. A textilhulladéknak például alig egy százalékát hasznosítják. Az elmúlt tíz év teljesen elveszett a körforgásos hulladékgazdálkodás szempontjából Magyarországon. Az önkormányzatoktól elvették a településen termelődő hulladék kezelésének jogát, miközben az állam nem biztosított forrásokat a hulladékfeldolgozás modernizálására. A külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy a hulladékkezelés ott működik a legkörnyezetbarátabb és hatékonyabb módon, ahol az önkormányzatoké a feladat és a hozzá rendelt források is. (Nv 30)

Az ukrajnai háború fokozza a Tisza műanyagszennyezését. Ljasuk Dimitry természetfilmes, A Tisza nevében című dokumentumfilm rendezője arra figyelmeztet, hogy a segélyszállítmányok csomagolásából rengeteg hulladék keletkezik, miközben a feldolgozó-infrastruktúra nem változott. A Rahó melletti, hegy nagyságú szeméttelep a környezetvédelmi aktivista szerint olyan szimbólummá vált, amelyben „minden benne van, amit az emberiség elkövethet a természet ellen”. (index.hu)

Szerkesztette: Krómer István, TÜPOSZ Kiadói-, Reklám- és Szolgáltató Betéti Társaság
A Környezetvédelmi hírösszefoglaló az TIM támogatásával jelenik meg.

komment
Címkék: szemle
süti beállítások módosítása